Recension: Ihopcoilat – Historier från samhällets skuggiga nordväggar

Ny skånsk bok tar färskt grepp kring historieberättande

Ihopcoilat är en ny bok utgiven av Torbjörn Winther och Magnus Nilsson. Magnus och Torbjörn var under åttotalet de kanske största Skånska klätterikonerna och har en gedigen meritlista. Boken handlar nu på intet vis om Magnus och Torbjörns framfarter världen över. Fokus ligger i stället på att framföra ett stort antal korta anekdoter från åttio, nittio och tvåtusentalet.

Långdragna och informativa klätterstories blir fort lika tråkiga att läsa som Sveriges rikes lagbok och hungrar man efter det så kan läsning i denna publikation inte rekommenderas. Boken tar i stället ett sannerligen humoristiskt grepp om sin läsare och man får följa med på en resa bland just ”samhällets skuggiga nordväggar”. Magnus och Torbjörn berättar inte så mycket om störst, först och bäst utan har i stället lyckats skrapa fram alla de där märkliga, galna och pikanta historierna som bara måste berättas. Vi får möta en mängd personligheter, den ena mer osannolik och galen än den andra, ut genom boken och personprofileringarna utgör en central del i de galna upptåg det berättas om.
Boken är uppdelad i tre större kapitel. Det första samlar många galna historier kopplade till Kullaberg. Det andra kapitlet tar upp anekdoter av mer allmän Skånsk karaktär medan det tredje och sista kan sägas ha sin spelplan ”bortanför Jönsens gård”.
Några få mer och mindre kända gästskribenter dyker också upp i boken, för att serverar sina alster. Kanske bör det i sammanhanget nämnas att undertecknad fått äran att bidra till denna bok.
Språket i boken är elegant men ändå lättläst och det märks att både Torbjörn och Magnus har erfarenhet som frilansskribenter. Uppbyggnaden av texterna är varierande och berättandevinklingen ändras ganska ofta.

Det är inte så ofta det dyker upp någon publikation i klättersportens namn som tar nya grepp och överraskar. Detta verk får dock sägas vara ett undantag. Jag hade nöjet att ha boken som sänglektyr under vinterns sportklätterresa till Turkiet och det var många kvällar svårt att lägga boken till sidan och släcka pannlampan. Skrattkramperna var ständigt närvarande. Detta är en bok man bara inte vill ska ta slut!
(5/5 Karbiner)

Boken är tryckt i en begränsad upplaga och finns att köpa hos Äventyrsskolan: http://www.aventyrsskolan.com/ e-post: ascensus@telia.com och kostar 200:-

...

Fredrik Mattisson

Inga taggar valda...

Ni måste vara inloggad och medlem för att kunna kommentera nyheten.