Skånes klätterklubb är ansluten till Svenska klätterförbundet och det krävs därför ett särskilt certifikat för att få klättra med rep på vår inomhusvägg. För din egen säkerhets skull och för att hålla god kvalitet på klättringen i allmänhet så är det starkt rekommenderat att gå kurs innan du börjar klättra. Vare sig du väljer att klättra inne eller ute.
Skånes Klätterklubb erbjuder regelbundet kurser i inomhusklättring. Utomhuskurser erbjuds när behov finns, vanligtvis en gång per år. Efter genomförd och godkänd inomhuskurs erhålls ett topprepskort eller ledkort. Dessa kort tillåter dig att klättra med rep på alla klätterklubbar anslutna till Svenska klätterförbundet. Kurser som vi ger läggs upp under sidan Event.
Samtliga kurser som arrangeras av Skånes klätterklubb genomförs med en av Svenska klätterförbundets auktoriserade instruktörer.
Om du är intresserad av att gå en kurs men det för närvarande inte finns någon upplagd så kan du få e-post då en sådan kurs skapas.
Detta gör du genom att logga in på ditt konto på Skånes Klätterklubbs hemsida, har du inget konto så kan du skapa ett utan kostnad. Väl inloggad kan du i menyn till vänster se Prenumerationer. Där kan du välja de events du vill få information om då de skapas. Exempelvis kan man där följa taggen Topprepskurs. E-post skickas direkt till dig då ett event skapas med de taggar du valt.
Eftersom säkring av klättrare innebär ett stort ansvar, inte bara för sitt eget utan även någon annans liv, skall ungdomar under 15 år gå på ett "prova på" tillfälle och där man diskuterar med personalen om huruvida det kan vara aktuellt med kurs. En kurs är inte en garanti för att få topprepskort utan man måste visa tillräcklig mognad och förståelse i säkerhetsfrågorna för att kunna godkännas. Eftersom denna mognad är väldigt individuell gör vi en enskild bedömning från fall till fall om det är lämpligt för personer under 15 år att gå en kurs.
Då krävs målsmans underskrift för att få delta i kursen. Är du dessutom under 15 år? Se info här ovan!
Om du anser att du har tillräckligt med kunskaper för att få ett topprepskort eller ledkort kan du göra en uppklättring för en kostnad av 150 kr för medlemmar och 200:- för icke medlemmar. Det innebär att du får visa för en instruktör att du besitter de kunskaper som krävs för ett topprepskort eller ett ledkort. Observera att detta inte är någon kurs, kom väl förberedd! Uppklättringen inleds med ett kort skriftligt prov. Fråga kvällsansvarig om någon är på plats som kan hålla en uppklättring eller håll utkik på hemsidan för uppklättringstillfälle.
För att få säkra annan person som klättrar på väggen krävs minst topprepskort (sk. Grönt kort).
Kursen ger dig grundläggande kunskaper i topprepsklättring på inomhusvägg. Efter avslutad kurs ska du ha kunskaper om topprepsklättring på inomhusvägg, kunna bouldra och "spotta" annan bouldrare. Ha kännedom om vanligt förekommande utrustning och grundläggande kunskaper om uppvärmning och stretching för att undvika skador.
Kursen består av två tillfällen á 2h. Du får låna nödvändig utrustning under kurstillfällena (skor, sele, repbroms och karbin). Oömma träningskläder och vattenflaska tar du med själv.
Kursen avslutas med en uppklättring som vid godkänt resultat ger topprepskort. Den som innehar ett topprepskort får tillträde att topprepsklättra på samtliga väggar i Sverige som är certifierade av Svenska Klätterförbundet.
Pris: 600 SEK för SKK medlemmar, 900 SEK för icke-medlemmar.
Ledkursen är en fristående kurs efter topprepskursen. För att få gå ledkurs måste klättraren kunna visa upp topprepskort eller motsvarande kunskaper samt praktik som topprepsklättrare.
Svenska klätterförbundets rekommendation är att det bör gå minst en månad mellan det att man tar topprepskurs tills att man börjar ta ledkort. Du bör alltså ha samlat på dig en del topprepserfarenhet innan ledklätterkursen påbörjas.
Ledkursens huvudsakliga mål är att eleven ska kunna ledklättra och säkra person som ledklättrar under säkra förhållanden. Den som innehar ett ledkort får tillträde att ledklättra på samtliga väggar i Sverige som är certifierade av Svenska Klätterförbundet.
Pris: 600 SEK för SKK medlemmar, 900 SEK för icke-medlemmar.
Grundkursen i klippklättring riktar sig till de som vill komma ut och börja klättra på klippa. Fokus läggs på att lära sig använda naturliga säkringar (kilar, friends), bygga egna topprepsankare, firning etc. Målet är att du efter avslutad kurs ska kunna åka ut själv och topprepsklättra och fira på egenbyggda ankare, samt gå andreman i ett replag.
Skånes Klätterklubb ställer krav på att du har grönt kort för att gå denna kursen. Kursen är två dagar, vanligtvis på Kullaberg, med övernattning. För att få deltaga måste du vara medlem i SKK.
Pris: 1800 SEK
Fortsättningskurs i klippklättring riktar sig till dig som har gått grundkursen, eller har motsvarande kunskaper, samt gärna erfarenhet från minst en säsongs klättring utomhus. Vi anpassar kursen efter elevernas behov och tidigare erfarenheter, och kan tex täcka ledklättring på naturliga säkringar, multipitchklättring, multipla firningar, clogging, jumarering.
Kursen är två dagar, vanligtvis på Kullaberg, med övernattning. För att få deltaga måste du vara medlem i SKK.
Pris: 1800 SEK
Kamraträddning handlar om att reda ut jobbiga situationer i vertikal miljö, tex att en replagskamrat skadar sig. Det är en stark rekommendation att du gått räddningskurserna innan du ger dig ut på långturer. Kursen ger eleverna en ökad systemförståelse, och lär ut bra verktyg som kan användas för att reda ut kniviga situationer på ett effektivt sätt.
För att gå räddningskurs 1 ska du vara van att ledklättra på egna säkringar. Kursen handlar om räddning av andreman. Du får lära dig att ta dig ur systemet, hissa andreman, göra motviktsfirning, jämviktsfirning, transportera skadad i oländig terräng mm.
Kursen är två dagar, vanligtvis på Kullaberg, med övernattning. För att få deltaga måste du vara medlem i SKK.
Pris: 1800 SEK
Kamraträddning handlar om att reda ut jobbiga situationer i vertikal miljö, tex att en replagskamrat skadar sig. Det är en stark rekommendation att du gått räddningskurserna innan du ger dig ut på långturer. Kursen ger eleverna en ökad systemförståelse, och lär ut bra verktyg som kan användas för att reda ut kniviga situationer på ett effektivt sätt.
För att gå räddningskurs 2 ska du vara van att ledklättra på egna säkringar, samt ha gått räddningskurs 1 eller ha motsvarande kunskaper. Du bör också ha repeterat kunskaperna från räddningskurs 1 så du har dem aktuella. Räddning 2 handlar om räddning av försteman i olika jobbiga scenarier, tex att repet är för kort för att fira ner den skadade, eller den skadade hänger långt åt sidan efter en travers.
Kursen är två dagar, vanligtvis på Kullaberg, med övernattning. För att få deltaga måste du vara medlem i SKK.
Pris: 1800 SEK