Ett jämställt klättersverige?

SKK på tjejseminarium i Stockholm

Hur ska vi öka representationen av tjejer i beslutsfattande positioner inom Svenska Klätterförbundet och i de kommiteér som hjälper förbundet med olika frågor?

Ca 25 % av medlemmarna är kvinnor men inom förbundet är representationen endast ca 6 %. Varför det är så ville SKF diskutera med ett gäng tjejer och bjöd in till ett seminarium på Idrottens Hus i Stockholm. Vi fick en genomgång på hur förbundets organisation ser ut och sedan höll Ida Östensson från Crossing Boarders en föreläsning för oss om hur de jobbade och fortfarande jobbar inom skatevärlden för att öka jämställdheten. Vi pratade inte bara om könsuppdelning utan mer allmänt om hur man integrerar så många som möjligt. Vi försökte identifiera vilka hinder olika personer skulle kunna ha som hindrar dem från att börja klättra. Här kan allt från ekonomiska förutsättningar till oskrivna regler och utanförskap bidra till att vi tvekar till att delta trots att vi vill. I slutändan kan det räcka med att man får ett hej när man kommer in i lokalen för att man ska välja att komma tillbaka.
Vi 5 som åkte från Skånes KK har lite idéer om hur vi skulle kunna få lite fler tjejer engagerade på klubbnivå med en förhoppning om att detta i längden gör att fler tjejer även engagerar sig på förbundsnivå.

Om ni vill testa hur bra er organisation är inom jämställdhet, gå in på jhe.nu.

Tack för en inspirerande dag!

...

Fredrik Mattisson

Inga taggar valda...

Ni måste vara inloggad och medlem för att kunna kommentera nyheten.