Klättring i Thailand

Reseberättelse om klättring i Thailand, Railay Beach och Tonsai.

Tonsai beach utanför Krabi (2h med färja från Puket) erbjuder det bästa av Thailand- värme, bad, avslappnat häng och FANTASTISK klättring. All klättring där sker precis intill havet och man kan alltid ta en paus med en simtur för att svalka sig.

Klättringen är sport eller multipitch och det finns även goda möjligheter till att testa deep water solo. Tonsai har verkligen klättring för alla olika nivåer, det finns flera hundra leder och många leder på varje grad från 5or upp till 7C och det finns också flera 8a och några 8b-c. Man kan även komma till Tonsai som nybörjare och lära sig klättra med guide. Själva strukturen på berget är också mycket varierad från mer tufor och överhäng till längre vertikla och crimpiga leder.

Bultarna ska vara säkra, de byts ofta ut av guiderna i området och jag träffade även svenskar som hjälpt till att byta ut bultarna. Men självklart ska man inte klättra på bultar som ser rostiga ut etc. Det finns en bra förare som heter ”King Climbers” som man kan köpa på plats, den innehåller både all information om vilka leder som finns samt vilka bultar som man inte ska klättra på.

I shopparna på stränderna kan man också köpa all klätterutrustning man inte orkat släpa på eller glömt. Rep, klätterskor, krita, expresser etc. Dock är priserna på dessa saker ungefär de samma som hemma.
60 meters rep fungerade utmärkt, på ett fåtal leder hade 70 m varit ännu bättre, men inget måste.

Boendet: man kan bo väldigt billigt, som vi – 3 pers i en ”bungalow”/hydda i skogen eller på finare hotell längs stranden. Vårt hotell hette Andaman och var ett av de billigaste och väldigt enkelt, men okej. Det kan vara bra att boka de första hotellnätterna om man åker mitt i högsäsong runt jul, men resten av året är det förmodligen inget problem att få hotell på plats.
På stränderna finns många barer med skön musik och möjlighet att gå slacline mellan palmer på kvällarna.

För mig var tre veckor i Tonsai för kort och jag planerar att åka tillbaka igen för att fortsätta på projekt.

...

Pendar Khalili

Inga taggar valda...

Ni måste vara inloggad och medlem för att kunna kommentera nyheten.