Anslutna till
Bli medlem       Logga in      
Sponsorer:
Skip Navigation Links
Meny »
Startsida
Artiklar
Event
Forum
Informationv
Övrigtv
RSS Facebook

KURSER OCH UPPKLÄTTRINGSkånes klätterklubb är ansluten till Svenska klätterförbundet och det krävs därför ett särskilt certifikat för att få klättra med rep på vår inomhusvägg. För att klättra utomhus finns inget liknande krav i Sverige. För din egen säkerhets skull och för att hålla god kvallitet på klättringen i allmänhet så är det starkt rekommenderat att gå kurs innan du börjar klättra. Vare sig du väljer att klättra inne eller ute.

Skånes Klätterklubb erbjuder regelbundet kurser i inomhusklättring. Utomhuskurser erbjuds enstaka gånger per år. Efter genomförd och godkänd inomhuskurs erhålls ett topprepskort eller ledkort. Dessa kort tillåter dig att klättra med rep på alla klätterklubbar anslutna till Svenska klätterförbundet. Schema för kurserna hittar du under Kursschema.

Är du under 15 år och vill gå en kurs?


Eftersom säkring av klättrare innebär ett stort ansvar, inte bara för sitt eget utan även någon annans liv, skall ungdomar under 15 år gå på ett "prova på" tillfälle och där man diskuterar med personalen om huruvida det kan vara aktuellt med kurs. En kurs är inte en garanti för att få topprepskort utan man måste visa tillräcklig mognad och förståelse i säkerhetsfrågorna för att kunna godkännas. Eftersom denna mognad är väldigt individuell gör vi en enskild bedömning från fall till fall om det är lämpligt för personer under 15 år att gå en kurs.

Är du under 18 år och vill gå en kurs?


Då krävs målsmans underskrift för att få delta i kursen. Är du dessutom under 15 år? Se info här ovan!

Kurser i klippklättring arrangeras höst och vår (undantag kan förekomma). Information om när kurser i klippklättring infaller kan du se i Vår- eller Höst programmet som du hittar under "Dokument". Där hittar du även andra kurser som vi erbjuder. Finns önskemål om kurser vid andra tillfällen kan detta arrangeras om det finns tillräckligt många deltagare.

Samtliga kurser som arrangeras av Skånes klätterklubb genomförs med en av Svenska klätterförbundets auktoriserade instruktörer.

Det finns ingen kölista till kurserna men däremot kan du få information om när det finns kurser tillgänglig på hemsidan. Maila kursansvarig och specificera gärna vilken sorts kurs det gäller så att vi kan se ungefär hur stort intresset för kurser är.


Inomhusklättring - Topprepskurs (grundkurs)

För att få säkra annan person som klättrar på väggen krävs minst topprepskort (sk. Grönt kort).

Kursen ger dig grundläggande kunskaper i topprepsklättring på inomhusvägg. Efter avslutad kurs ska du ha kunskaper om topprepsklättring på inomhusvägg, kunna bouldra och "spotta" annan bouldrare. Ha kännedom om vanligt förekommande utrustning och grundläggande kunskaper om uppvärmning och stretching för att undvika skador.

Kursen består av två tillfällen á 2h/st med ca en veckas mellanrum. Du får låna nödvändig utrustning under kurstillfällena (skor, sele, repbroms och karbin). Oömma träningskläder och vattenflaska tar du med själv.

Kursen avslutas med en uppklättring som vid godkänt resultat ger topprepskort. Den som innehar ett topprepskort får tillträde att topprepsklättra på samtliga väggar i Sverige som är certifierade av Svenska Klätterförbundet.

Pris:
  För medlemmar i Skånes Klätterklubb:   kr. 400,00
  För icke-medlemmar i Skånes Klätterklubb:   kr. 600,00

Erlagda avgifter innebär bindande anmälan. Någon ångerrätt existerar inte*, du kan däremot själv ordna en ersättare för din plats och anmäla detta till den kursansvarige.
* ångerrätten enligt distansköpslagen gäller ej för datumbestämda fritidsaktiviteter, till vilket kurser räknas.

Nödvändig utrustning finns att låna.

Se kursschema för schemalagda kurser.

För mer information kontakta Kursansvarig inne (Se nedan).


Inomhusklättring - Ledklätterkurs (fortsättningskurs)

Ledkursen är en fristående kurs efter topprepskursen. För att få gå ledkurs måste klättraren kunna visa upp topprepskort eller motsvarande kunskaper samt praktik som topprepsklättrare.

Svenska klätterförbundets rekommendation är att det bör gå minst en månad mellan det att man tar topprepskurs tills att man börjar ta ledkort.
Du bör alltså ha samlat på dig en del topprepserfarenhet innan ledklätterkursen påbörjas.

Ledkursens huvudsakliga mål är att eleven ska kunna ledklättra och säkra person som ledklättrar under säkra förhållanden. Den som innehar ett ledkort får tillträde att ledklättra på samtliga väggar i Sverige som är certifierade av Svenska Klätterförbundet.

Pris:
  För medlemmar i Skånes Klätterklubb:   kr. 400,00
  För icke-medlemmar i Skånes Klätterklubb:   kr. 600,00

Erlagda avgifter innebär bindande anmälan. Någon ångerrätt existerar inte*, du kan däremot själv ordna en ersättare för din plats och anmäla detta till den kursansvarige.
* ångerrätten enligt distansköpslagen gäller ej för datumbestämda fritidsaktiviteter, till vilket kurser räknas.

Nödvändig utrustning finns att låna.

Se kursschema för schemalagda kurser.

För mer information kontakta Kursansvarig inne (Se nedan).


Uppklättring

Om du anser att du har tillräckligt med kunskaper för att få ett topprepskort eller ledkort kan du göra en uppklättring. Det innebär att du får visa för en instruktör att du besitter de kunskaper som krävs för ett topprepskort eller ett ledkort. Observera att detta inte är någon kurs. Ibland finns personer på väggen som kan hålla i en uppklättring. Fråga kvällsansvarig eller någon kursansvarig.


Grundkurs Klippa

Grundkursen i klippklättring riktar sig till de som vill lära sig det grundläggande om utomhus-klippklättring. Fokus läggs på ankarbyggande och materialkunskap.

Pris (endagarskurser): kr. 700,00, pris (flerdagarskurser): kr. 1.400,00

Se kursschema för schemalagda kurser.

För mer information kontakta Kursansvarig ute (Se nedan).Ingen bild Kursansvarig inne

Fredrik Mattisson
070-3311344
E-post
Ingen bild Kursansvarig ute

Fredrik Mattisson
070-3311344
E-post


Öppetider:

Onsdag:  18:00-21:00
Torsdag:  18:00-21:00
Fredag:  18:00-20:30
Lördag:  STÄNGT
Söndag:  10:00-12:00**
18:00-21:00
Måndag:  STÄNGT
Tisdag:  STÄNGT

Dagöppet
Tisdag: 10:00-13:00
Onsdag: 07:00-10:00
Torsdag: 10:00-13:00

* Prova-på klättring
** Familjeklättring
Kalender:

15-12-2017
Yoga for Climbers
05-01-2018
Yoga for Climbers
14-01-2018
Distriktsmästerskap i boulder 2018

Till eventen


Slumpat foto:


Till fotogalleriet

Relaterade websidor:

kjuge.nu
climbing.nu
bleau.info
sverigeforaren.se


Dela sidan:
© 2017 Skånes klätterklubb